• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Császártöltés

Császártöltés Bács-Kiskun megyében, az 54-es főút mellett található. A 2600 fős település Bajától 38, Soltvadkerttől 28 kilométerre fekszik. A Hajós-Bajai borvidék tagja.

A Kiskunság és a Sárköz határában épült falu településszerkezetének egyedi arculatát az árterület szélén emelkedő löszfalba vájt pincesorok adják.

A pincesorok stílusa az egykor Németországból, Oberschwabenből betelepült svábok emlékeit őrzi. Patachich Gábor, kalocsai érsek jóvoltából érkeztek a telepesek erre a vidékre részben a szőlőkultúra fellendítése végett.

A település gazdálkodásában ma is a mezőgazdaság szerepe a legjelentősebb. A szőlő mellett zöldség-, gyümölcs-, gabona-, takarmánynövény-termesztés folyik. A lakosság nagy hányada foglalkozik szőlővel, ők egyben a Császártöltési Hegyközségnek is tagjai.

Császártöltés egy igazi pincefalu, hiszen a több száz présház és pince jórészt a falu belterületén található. A falu központjától induló Főkáptalan-pincesor kezdetét egy szépen faragott díszhordó jelzi. Az itteni présházakra jellemző forma, a nyeregtető alatti homlokzat középen ajtóval, két oldalt pedig szimmetrikusan elhelyezkedő kis ablakokkal, a sváb pinceépítési technikát jól demonstrálja.

Présházak emellett még szép számban találhatók a Kissoron, a Kossuth Lajos utcában is, bár itt már kevésbé rendezett az összképük.

A termesztett szőlőfajták közé Császártöltésen régen zömmel a Kövidinka, a Szlanka, a Sárfehér és a Kadarka tartoztak. Ma a legnagyobb arányban Rajnai rizlinget, Chardonnay-t, Cserszegi fűszerest és a kékszőlők közül, az országosan is elterjedt Kékfrankost termesztik legnagyobb területen.

Császártöltésen nemcsak a borok, hanem növény-és állatvilága, a falu észak-keleti határában lévő Vörös-mocsár védett területei pl. a Gyurgyalag-telep, a Parkerdő a sváb tájház helytörténeti kiállítása, a sváb kulturális rendezvények, borversenyek, falunapok is csábítják a látogatókat.

Császártöltés (avagy Kaiserdamm) testvérközségeivel (a németországi Deggenhausertal és az osztrák Krenglbach településekkel) jól működő partner-kapcsolatokat ápol, ami további programlehetőségekhez teremt alapot. Érdemes megemlíteni a helyiek kézműves hagyományok iránti tiszteletét. Ma is többen foglalkoznak hímzéssel, fafaragással, fazekassággal a faluban. A sváb szokásoknak megfelelően pedig a zene és tánctanulás lehetőségei is adottak a fiatalok számára. Erről a Német Nemzetiségi Táncegyesület és Német Nemzetiségi Fúvószenekar gondoskodik.

Térkép
Császártöltés

Termelők
Bergervin Kft.

Szállások
Anna Panzió, Soltvadkert
Flóra Vendégház, Kecel
Vadászház, Császártöltés
Vendégház, Császártöltés
Wellness Hotel Kalocsa

Látnivalók a környéken
Érsekcsanádi Tumbarikum
Érsekhalmi Hét-völgy
Hajósi pincefalu
Imrehegyi Borászati Központ
Nemesnádudvar pincéi
Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum, Kecel
Sükösdi Szent-Anna kápolna

Még több info
Császártöltés

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés