• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Solt

Solt Bács-Kiskun megyében, a Duna középső szakaszának bal partján, az Alföld nyugati peremén találhatól. A fővárostól délre 100, a megyeszékhelytől Kecskeméttől nyugatra 55 kilométerre helyezkedik el. Három fő útvonal keresztezi egymást Solton: az 51-es, az 52-es és az 53-as. A Kunsági borvidék tagja.

Az Alföld legmagasabb pontja a Solti Szőlőhegy. Tengerszint feletti magassága 180 méter. A hegy talaja kövesagyag, melyet 3-20 méter vastagságban humuszban gazdag barna homok borít. Ez a homokréteg kiválóan alkalmas szőlő- és gyümölcstermesztésre. A feltalaj tápanyagban gazdag, az altalaj pedig jó víztároló.

A szőlőhegy fekvése ideális arra, hogy a Nap reggeltől-estig melegítse a szőlők talaját. Ezeken a lankákon zamatos borok teremnek. Az évszázadokkal ezelőtt itt élő emberek felismerték a nagy lehetőséget, melyet a természet ajándékaként kaptak a szőlőhegy formájában. A településen ma is szinte minden család birtokol egy-egy szőlőterületet.

A szőlőhegy jellemző minőségi bort adó szőlőfajtái: Rajnai rizling, Olaszrizling, Pinot blanc, Rizlingszilváni, Ezerjó, Ezerfürtű, Bíbor kadarka, Kékfrankos, Portugieser, Kadarka. Ezek mellett található itt Pozsonyi fehér, Kövidinka, Piros szlanka, Lakhegyi mézes és néhány tő olyan direkttermő is, mint pl. a Delaware.

A szőlőket részben gyalogművelésű tőkéken, részben magas művelésen (egy-kétkarú függönyön, Moser-kordonon) termesztik.

A Meleghegyi pincefalu a település meghatározó színfoltja; az itt található pincék száma kb. 500. A pincéket mélyen bevájták a hegy oldalába, a pincelyuk fölött több méter vastag földréteg volt, amely kiváló hőszigetelő. A hőmérséklet ingadozása a pincékben 2-3 Celsius fok, az átlaghőmérséklet 11 Celsius fok. Általában ászokhordókban érlelik, tárolják a hegy levét. A pincék elé présházak épültek, melyekben a szőlőfeldolgozás eszközein kívül sok baráti találkozó elengedhetetlen kellékei - a bográcsok, asztalok, lócák - is megtalálhatók.

A Solti Aranykulcs Hegyközség 600 tagja kb. 330 ha-on gazdálkodik. A Hegyközség minőségvédelem érdekében összehangolja, szakmai tanácsadással elősegíti tagjai szőlészeti, borászati, szakmai tevékenységét. Feltárja a solti termékek származás-védelmét sértő cselekményeket és ezek megszüntetése érdekében intézkedéseket kezdeményez. Elősegíti a szőlők őrzésének megszervezését. Szolgáltatásokkal, közgazdasági, adózási és egyéb szaktanáccsal segíti tagjai gazdálkodását, együttműködik a területileg illetékes Vámhivatallal és ellátja a rá eső feladatokat, amelyeket a jogszabály a feladatkörébe utal (a solti borok hírének őrzése, erősítése, a termések piacképességének javítása, belföldi és export-piacokra való eljutásának elősegítése). A solti borok származás- és minőségvédelmének javítása a cél. A hegyközség rendtartásához tartozik a szőlő-területéhez tartozó utak, árkok karbantartása, melyet minden szőlőt használó gazda köteles rendbe tartani.

2003-ban jött létre a Gróf Vécsey Károly Borlovagrend, 28 fő alapító taggal. Névadója Gróf Vécsey Károly, aradi vértanú, Solt egykori lakója. Az egyesület céljai között szerepel a minőségi szőlő- és bortermelés fejlesztésének segítése Solt borászati hagyományainak megőrzése mellett, az idegenforgalom fejlődésének segítése, a kapcsolatok építése az országban működő borlovagrenddel.

A település domborzata változatos képet mutat, látványos dűnékkel határolt. Több állóvíz található a környéken, amelyek ideális horgászhelyek. Az idegenforgalom szempontjából legszebb műemlék jellegű épülete az 1816-ban épült Vécsey Kastély, amelyben a Városi Könyvtár működik.

Térkép
Solt

Termelők

Szállások
Karaván Panzió Étterem
Park Motel

Látnivalók a környéken
Dunaföldvári Strand és Gyógyfürdő
Petőfi Emlékmúzeum, Dunavecse
Szlovák Tájház, Dunaegyháza

Még több info
Solt város

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés