• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hévíz

A Zala megyei Hévíz település, Budapest felől az M7-es autópályán, majd a 71-es úton, Keszthelyen keresztül közelíthető meg leggyorsabban. Hévíz közvetlen vasúti összeköttetéssel nem rendelkezik, Keszthelyről és Balatonszentgyörgyről autóbusszal juthatunk el a városba.

Hévíz híres gyógy-és wellness központja Nyugat-Magyarországnak. A Hévízi-tó a világon egyedülálló természetes gyógytó. A 4,4 ha területű tó a világ legnagyobb meleg vizű tőzegfenekű gyógytava.

Kevésbé ismert, hogy a Balaton-felvidéki borvidék településeihez tartozó egregyi szőlőhegyen kis pincék és hangulatos borozók várják a vendégeket. A szőlőkultúra hagyományai Egregyen a rómaiak koráig nyúlnak vissza. A középkori falu a török hódoltság idején elpusztult, s a népesség pótlására a XVIII. század elején német telepesek költöztek Egregyre. Elsajátították a tradicionális, Balaton környéki szőlőkultúrát. Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé nyilvánították. Sajnos a hagyományos balatoni présházformák már kevésbé jellemzőek a területen.

A város német és osztrák vendégek kedvelt üdülőhelye. Ezzel is magyarázható a hévízi „grinzing"-en lévő németnyelvű kiírások hangsúlya. A turizmusra berendezkedett területen a szőlő érésekor a helyi gazdák kis asztalokon árusítják csemegeszőlőjüket a sétáló vendégeknek. Áprilistól októberig városnéző kisvonatokkal, a Dottókkal is eljuthatnak a kikapcsolódásra vágyók a pincehegyre.

Az év szinte minden hónapjában rendeznek kulturális programokat, a borral kapcsolatosak közül a Hévízi Országos Borfesztivált és az Egregyi Szüreti mulatságot említhetjük. A szüreti fesztivál kétnapos rendezvény, amelyen népzenei és néptáncos műsorszámok, szüreti bál és főzőverseny is várja a városrészbe látogatókat.

Érdekes látványt nyújt a borozók mellett az Árpád-kori Szent Magdolna kápolna és temető. Az egykor önálló Egregy falu kis templomának belső falait barokk festmények maradványai díszítik. Szép kilátás nyílik innen a Keszhelyi-hegység nyúlványaira és a cserszegtomaji Margit-kilátóra.

Hévíz látnivalói között említést kell tennünk a római kori romkertjéről is, amely szabadon látogatható.

Térkép
Hévíz

Termelők
Vilmos Pince

Szállások
Abbázia Hotel
Astória Hévíz Panzió
Korona Panzió és Étterem
St. Hubertus Vendéglő és Panzió

Látnivalók a környéken
Balatongyörök pincéi
Balatonszentgyörgy, Csillagvár
Bazalt tanúhegyek
Büdöskúti arborétum, Balatongyörök
Folly arborétum, Badacsonytomaj
Gyenesdiás-Festetics kiáltó
Hévíz-Keszthely kerékpárút
Kis-Balaton
Rezi vár
Sümegi vár
Szigligeti vár
Tátika vára
Tavasbarlang, Tapolca
Tavirózsa tanösvény
Zalaszántói sztupa

Még több info
Hévíz

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés