• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Somlói ízek

Ahogy elhaladtunk a Bakony nyugati részén lévő települések mellett, egyre izgatottabban vártuk, hogy megpillantsuk a 435 m magas, a síkságból kiemelkedő bazalthegyet, a Somlót.

Autónkkal először a környező kedves kis településeket jártuk végig, Noszlop, Oroszi, Doba, Somlószőlős, Borszörcsök, Somlóvásárhely, Somlójenő - megadva a kellő tiszteletet a Hegynek. Természetesen a hegyen már gyalog folytattuk kanyargós, meredeken haladó utunkat, mert végre szerettük volna megkóstolni a híres somlai borokat.

Vendéglátóink örömmel meséltek nekünk a hegy kedvező klimatikus adottságairól, amit még a talaj is befolyásol, hiszen a szürkésfekete bazalt hőelnyelő tulajdonsága révén a nap folyamán elnyelt hőmennyiséget késő délután illetve este felé visszasugározza, ami a szőlőfejlődésére nagyon jótékony hatású.

A hely nevezetességei is szóba kerültek a beszélgetések során pl. a vár, a taposókút, a Szt. Margit-kápolna, a Szt. István-kilátó. S persze nem feledkeztek meg a borászok a népszerű legendákról, amelyeket ugyan valamennyi borszerető ismer már, de ezt mégis más a helyiek szájából, mint a turisztikai-gasztronómiai szakértőktől hallani.

A savakban gazdag, magas extrakt tartalmú, tüzes borok még a legzárkózottabbakat is beszédre ösztönzik. Ezt mi is tapasztaltuk, rövid idő múltán kis csapatunk igen vidám hangulatba került. Csak két pincét látogattunk meg, de már az első után szünetet kellett tartanunk, hogy a nevetéstől fulladozó társak le tudjanak ülni a második borászat padjaira, anélkül, hogy kárt tennének a berendezésben. Nem volt könnyű, de összeszedtük magunkat.

Kóstolónk során két különböző stílust ismertünk meg: a Vinotrans Pincészet és a Csordás Fodor Borház borait. Az első helyen csak fahordós érlelést alkalmaznak, míg a Csordás Fodor Borház a fémtartályos technológiát és az ászokhordós érlelést is alkalmazza.

Érdekes volt hallgatni a csapat véleményét. Egy része egyértelműen az oxidatív (érettebb), másik része, pedig a „reduktív” (frissebb bort adó) technológia mellett tette le a voksát. Én mindkét pincészet borai között találtam olyat, amely megfogott.

A bazalton kialakult talajok különleges illat-, ízvilágot adnak a bornak, fiatalon még csak tűzkő illatúak, az érlelést követően, pedig már némi animális jegyekkel is gazdagodhatnak, engem leginkább a "hamuval hintett” kecskesajtra emlékeztetnek ezek az aromák. Tény, hogy a lassan öregedő, testes somlai boroknak jót tesz a hosszú idejű fahordós érlelés.

A tartalmas nap végén nem kellett bennünket sokáig ringatni, ellenben másnap annál tovább tartott a reggeli ébredezés. Álmatagon bevállaltuk a hegy legmagasabb pontjának "meghódítását". Lassan haladtunk, de legalább sikerült kiszellőztetni a fejünket. A szép látvány felidézte bennünk az előző nap páratlan, maradandó ízeit.

Ilex

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Szavazások

Milyen gyakran jár pincefalvakban?
 


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés